Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
opiekunka5555
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Pon 11:59, 22 Sie 2011 Temat postu: biszkopt |
|
|
Witam Panie opiekunki. Czy może Znają Panie jakieś przepisy na biszkopt- taki do galaretki z owocami lub z kremem,śmietaną. Dodam, że nie mam dobrych doświadczeń w tym kierunku. Z regóły nigdy mi nie wychodzi to co ma wyjść.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
anija
Dołączył: 18 Sie 2011
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Pon 19:02, 22 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
ten przepis po mojej mamie, nam smakuje
6-8 jaj (zalezy od wielkosci jaj)
1szkl cukru
1 szklmaki ziemniaczanej
1 łyzeczka proszku
jajka ubic z cukrem na pulchna mase ( normalnie , nie na cieplo0
dodac kilka kropli cytryny i łyzke wody,
do tego dodac mączke z proszkiem najlepiej przez sitko i delikatnie wymieszać
blaszke wysmarować kasia i bułka tarta i wlac ciasto
piec ok 20 min w 190 stopni
po upieczeniu zrzucic blaszke , ot tak z wysok 20 cm na stół - wtedy rowno opada.
a dalej ....kazdy pomysł jest dobry , krem owoce, galaretka itp,
smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mulina
Dołączył: 12 Wrz 2012
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Śro 14:30, 12 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Ja daję pół na pół mąki ziemniaczanej i zwykłej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
twojtyp
Dołączył: 04 Lis 2014
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Wto 14:56, 04 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Ja 3/4 zwykłej mąki i 1/4 mąki ziemniaczanej...
Białko dobrze ubij z cukrem. Natomiast żółtko wymieszaj z odrobiną soli i proszku do pieczenia. Wlej do białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Potem dosyp delikatnie mąkę i wymieszaj.
Włóż do nagrzanego piekarnika.
Mówią też, że żeby biszkopt nie opadł to zaraz po wyjęciu go z piekarnika, należy na płasko upuścić go z wysokości ok. 20 cm. Ciasto doznaje wtedy “szoku” i przeważnie już nie opada.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|