Forum www.opiekunkawniemczech.fora.pl Strona Główna
Home FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Galerie Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.opiekunkawniemczech.fora.pl Strona Główna -> Dział kuchni -> biszkopt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
opiekunka5555




Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2

PostWysłany: Pon 11:59, 22 Sie 2011    Temat postu: biszkopt

Witam Panie opiekunki. Czy może Znają Panie jakieś przepisy na biszkopt- taki do galaretki z owocami lub z kremem,śmietaną. Dodam, że nie mam dobrych doświadczeń w tym kierunku. Z regóły nigdy mi nie wychodzi to co ma wyjść.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anija




Dołączył: 18 Sie 2011
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2

PostWysłany: Pon 19:02, 22 Sie 2011    Temat postu:

ten przepis po mojej mamie, nam smakuje

6-8 jaj (zalezy od wielkosci jaj)
1szkl cukru
1 szklmaki ziemniaczanej
1 łyzeczka proszku

jajka ubic z cukrem na pulchna mase ( normalnie , nie na cieplo0
dodac kilka kropli cytryny i łyzke wody,
do tego dodac mączke z proszkiem najlepiej przez sitko i delikatnie wymieszać
blaszke wysmarować kasia i bułka tarta i wlac ciasto
piec ok 20 min w 190 stopni
po upieczeniu zrzucic blaszke , ot tak z wysok 20 cm na stół - wtedy rowno opada.
a dalej ....kazdy pomysł jest dobry , krem owoce, galaretka itp,
smacznego Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mulina




Dołączył: 12 Wrz 2012
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2

PostWysłany: Śro 14:30, 12 Wrz 2012    Temat postu:

Ja daję pół na pół mąki ziemniaczanej i zwykłej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
twojtyp




Dołączył: 04 Lis 2014
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2

PostWysłany: Wto 14:56, 04 Lis 2014    Temat postu:

Ja 3/4 zwykłej mąki i 1/4 mąki ziemniaczanej...
Białko dobrze ubij z cukrem. Natomiast żółtko wymieszaj z odrobiną soli i proszku do pieczenia. Wlej do białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Potem dosyp delikatnie mąkę i wymieszaj.
Włóż do nagrzanego piekarnika.
Mówią też, że żeby biszkopt nie opadł to zaraz po wyjęciu go z piekarnika, należy na płasko upuścić go z wysokości ok. 20 cm. Ciasto doznaje wtedy “szoku” i przeważnie już nie opada.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.opiekunkawniemczech.fora.pl Strona Główna -> Dział kuchni Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

"Blades of Grass" Template by Will Mullis Developer News
Regulamin