Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
opiekunka5555
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Czw 17:00, 15 Wrz 2011 Temat postu: przepis na moultaschen |
|
|
Pilnie potrzebuję pomocy w kwestii przygotowanie potrawy z czymś co nazywa się Maultaschen(nie wiem czy dobrze napisałam nazwę). jak to się przygotowuje i podaje. Moja podopieczna jest okropna w sprawach kuchni i uwielbia mnie zaskakiwać nowościami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
peropero
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 74
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Pon 22:14, 19 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Przypadkiem zajrzalam-jesli nie jest za pozno na odpowiedz-maultasche-to cos w rodzaju naszych pierogow-ale ma ksztalt kwadratu.Nadzienie moze byc miesne albo warzywne.Kupuje sie to gotowe w sklepie,na polkach z gotowymi daniami macznymi toto lezy.A do tego oni gotuja cos na podobienstwo naszego rosolu-czysty,klarowny wywar.Jak zupa jest gotowa,nalezy zgasis gaz pod garem i wlozyc te ich pierogi do garnka i zostawic na ok 10 min,zeby naciagnely smaku rosolowego i sie zagrzaly.Tak to robili Niemcy tam gdzie pracowalam.Jak teraz za pozno-moze nastepnym razem ci sie przyda.Pozdro.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
gruba-carownica
Dołączył: 08 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Dolny Slask
|
Wysłany: Nie 22:07, 25 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Maultaschen-mniejsze -do zup jako dodatek-ja gotuje ok. 10 min.
wieksze- gotuje w osolonej wodzie lub jakims rosolku (moze byc bulion z kostki),podaje jak nasze pierogi-okraszam duszona/smazona cebulka z patelni,pycha!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|